Pokud máte možnost obrat si ze zahrady, sadu nebo i od souseda třešně, určitě vyzkoušejte třešňový džem ;-).

Třešně jsme očistili, odpeckovali, nakrájeli a zasypali cukrem. Třešně jsou sami o sobě sladké – stačí nám 0,3kg cukru/1kg třešní. Necháme stát 24 hodin.

Na tomto místě musíme vzdát hold odpeckovači, který výrazně urychlil jejich zpracování. I když pecky občas zůstaly, při krájení šli ven výrazně rychleji než z těch, které odpeckovačům neprošly.

Třešňovou směs, která pustila šťávu, přivedeme k varu a necháme cca 10 minut vařit. Část vroucí štávy nalijeme do lahví, uzavřeme a pod dekou počkáme, až vychladne. Z této šťávy nám vznikne sirup.

Zbytek šťávy a dřeň z třešní ještě povaříme, dokud mírně nezhoustne a nalijme do sklenic. Zavřeme a necháme vychladnout pod dekou. Někdy sklenice dávám ještě na 10 minut do trouby na 100°C.

Výsledkem zpracování 12 kg třešní je 6 lahví třešňového sirupu a více než 20 lahviček džemu.

Čerešňový džem

Doma na zavařování používáme zavařeninové sklenice Weck - jednoduše se používají i udržují :-).