Koupíte si v obchodě víno v plastové láhvi? A co kdyby Vám nalil vinař své nejlepší víno z plastového sudu?
Tak proč byste si měli ukládat jídlo do chladničky v plastu nebo jej z něj jíst?
Plastové dózy jsou lehké, nerozbitné a hlavně levné. Ale toto by nemělo být jediným měřítkem kvality obalového materiálu. Jejich velkou nevýhodou je, a výrobci to vědí a těší se na Váš další nákup, že plast interaguje s jídlem – přijímá jeho barvy a pachy – po čase je nádoba nevzhledná a vy se vypravíte do obchodu, abyste si koupili novou, z kvalitnějšího plastu . A naopak, plast uvolňuje k jídlu látky, které byly použity při jeho výrobě:
- změkčovadla (o.i. ftaláty) - jsou zakázána v hračkách, protože negativně ovlivňují hormonální systém; jsou spojovány s některými typy rakoviny
- těžké kovy,
- bisfenol A (BPA) - je významnou součástí polykarbonátů, ze kterých se vyrábějí dětské láhve či misky; má estrogenní aktivitu, čímž ovlivňuje hormonální systém a chromozomy, způsobuje poruchy kardiovaskulárního a nervového systému, poškozuje mozek
apod.,
Plast se tím se stává křehčím, a nádoba se lehce poškrábe nebo praskne. Znovu si můžete jít vybrat novou dózu...
Ale vy si můžete tehdy vybrat nádobu, která nesaje pachy ani barviva, neuvolňuje nic k jídlu, vydrží Vám při dobrém používání několik desetiletí a bude stále hezká. Můžete si pořídit skleněnou nebo nerezovou dózu.
SKLO
Sklo se vyrábí z křemičitého písku, zahříváním na tak vysokou teplotu, až kapalní. Aby se tato teplota snížila na cca 1000°C, přidává se soda. Pro zesílení skla se do směsi zamíchá vápenec. Výsledkem je beztvará homogenní křehká průhledná tavenina, která se může poměrně snadno tvarovat – foukáním nebo litím. Je 100% recyklovatelné. Je biologicky inaktivní - neovlivňuje chuť, vůni ani složení jídla, nemá vliv na hormonální systém lidí; a je neprodyšné - nepropouští kyslík a jiné plyny, které by mohly podporovat růst bakterií v jídle.
Krátké video o tom, jak se vyrábí sklo, můžete vidět na stránce tv.sme.sk.
Nevýhodou je jeho hmotnost ai přesto, že jsou nádoby z tvrzeného skla, mohou se při pádu rozbít.
K uskladnění nebo přenosu dětských příkrmů nebo tekutých jídel můžete využít klasické zavařeninové skleničky na závit. Na tuhé potraviny (těstoviny, maso, brambory, saláty apod.) jsou vhodnější nádoby se širokým hrdlem. Právě k tomuto účelu jsou vhodné i námi nabízené skleněné dózy.
NEREZ/ANTIKORO
Nerezová ocel je ocel s obsahem více než 10,5% chromu as přídavkem niklu. O tom, kolik je ve směsi jednotlivých složek mluví také číslo typu nerezové oceli: ocel 18/8 obsahuje 18% chromu a 8% niklu. Díky tomu je ocel výrazněji odolná vůči korozi (může rezivět v prostředí s vysokým obsahem solí). Na rozdíl od hliníkových nebo smaltovaných nádob nepotřebuje žádnou povrchovou úpravu. Je lehký a mechanicky prakticky nezničitelný. Neuvěřitelnou vlastností nerezu je, že i po poškrábání se atomy chromu přeuspořádají za přítomnosti kyslíku tak, aby nedocházelo k rezivění. Podobně jako sklo, je biologicky inaktivní a neprodyšný. Je 100% recyklovatelný.
U kvalitního potravinářského nerezu se není třeba obávat uvolňování kovů. Přesto se doporučuje vyhýbat se nerezu při přecitlivělosti na nikl. Také se nedoporučuje v nerezových nádobách skladovat jídlo dlouhodobě – zejména slané a kyselé, aby nedošlo k chemické reakci a rezivění nádob. Krátkodobé skladování slaných a kyselých potravin je bezpečné. Nerezové nádoby nejsou vhodné do mrazničky.
Nerezové dózy využijete ve škole, práci či na výletech.