Smaltované hrnce mají několik výhod:

  1. zcela recyklovatelný (patří do kovů)
  2. nádobí je vhodné pro indukci i ostatní varné desky
  3. odolný vůči poškrábání
  4. antibakteriální a jednoduchý na údržbu
  5. vaření je zdravější a šetříte jím energii
  6. nenabírá ani nevylučuje pachy ani barvy z jídla
  7. odolný vůči teplotě až 450 ° C - ale doporučuje se používat max. na 220°C
  8. velmi dlouho vydrží, pokud o něj správně pečujete
  9. dostupný v mnoha barvách a designech
  10. nádobí se může používat i při alergii na nikl

Kvalitní smaltované nádobí na indukci Riess

 

Jaký je to materiál?

Smaltované nádobí je vyrobeno z čistých přírodních materiálů. Lehce tavitelné sklo, které pochází z křemičitanů a oxidů je spojeno s ocelí, litinu nebo antikorem. Směs je vypálena při velmi vysoké teplotě (cca 850 ° C) krátkou dobu. Zkrátka smalt je sklovina, kterou se pokrývají kovové předměty.

Kvůli kovovému "vnitřku" se nádobí rychle zahřívá a efektivně udržuje teplotu. Vždy zahřívejte nádobí postupně - nikdy nezačínejte na nejvyšším stupni. Předejdete tak přehřátí, které způsobuje spálení jídla.

Nádobí můžete používat na všech typech vařičů - na grilu, plynu, indukci, sklokeramice.

Pokud jsou uši hrnce z kovu, ten se rychle zahřeje a pálí. Používejte vždy chňapky a podložku pod hrnec.

 

Výhody vaření ve smaltovaném hrnci

Smaltová sklovina je vyrobena přírodních materiálů a nevylučuje žádnou pachuť. Každé jídlo si dokonale zachová svoji chuť. Dno a boky nádobí dobře zadržují teplo a zabezpečují stálý přenos tepla do pečeného, ​​vařeného či smaženého jídla. To znamená, že nižší teplota při vaření zcela dostačuje.

Smalt je také antibakteriální. Nádobí má jemný, nepórovitý sklovitý povrch - žádná špína se do něj nedostane. To znamená, že se perfektně hodí i pro mrazení či skladování jídla – nemusíte se bát ovlivnění chuti jídla.

Právě proto, že sklovina neinteraguje ani s kyselým jídlem, je smaltované nádobí ideální pro vaření jídel z kysaného zelí, rajčat a ovoce. Děláte-li rádi džemy, protlaky, lečo a podobně, určitě dejte přednost smaltovanému hrnci před nerezovým - zachováte tak v jídle více vitamínů a aktivních látek.

 

Údržba smaltovaného nádobí

Smaltované nádobí je odolné vůči poškrábání, bez problémů můžete krájet či vybírat jídlo z nádobí nožíkem či vidličkou. No nezapomeňte, že smalt je vlastně něco jako skleněná vrstva. Při pádu na dlažbu nebo bouchnutí o tvrdý předmět se může rozbít. Pokud se Vám kousek smaltu podaří ulomit zvenčí, není to důvod nefuknčnosti nádobí, pouze estetický nedostatek. Nádobí můžete nadále bezpečně používat. Pokud se však odloupne smalt uvnitř hrnce, kde dochází ke styku s jídlem, raději hrnec přestaňte používat.

Nepřiměřené drhnutí při mytí může způsobit škrábance, které snižují lesk, ale neznamená to, že nádobí není bezpečné používat.

Předcházení poškození/rozbití nádobí :

- nikdy nedávejte zahřáté smaltované nádobí do studené vody, musí nejprve vychladnout

- smalt má tytéž vlastnosti jako sklo - může prasknout při extrémně rychlé změně teploty

- nikdy nádobí nezahřívejte, když je prázdné

- nikdy nezačněte vařit/péct na nejvyšším stupni, nikdy nepoužívejte funkci zesílení na indukční desce/troubě

Je třeba dávat hrnec/pánev na varnou plotýnku se srovnatelně velkou varnou zónou jako je dno nádobí. Pokud je zóna větší, je to zbytečné plýtvání energií a je-li zóna malá, může dojít k poškození pánve.

Jemné šmouhy mohou na povrchu vzniknout pokud používáte při nabírání nerezový příbor - lze je vyčistit sodou bikarbonou. Postup naleznete na našem Instagramu.

Nepoužívejte k čištění kovové drátěnky nebo abrazivní čistící prostředky (s pískem či tvrdými částečkami).

Kvalitní smaltované nádobí na indukci Riess

Smaltované nádoby nejsou vhodné do mikrovlnky. Mikrovlnné záření nemůže proniknout přes kov a tudíž v takové nádobě se jídlo neohřeje. Nopak záření z mikrovlnek pouze „tančí“ po povrchu kovu a odráží se od něj jako odraz v zrcadle. Proto se smaltované nádobí či nádobí z nerezu, mědi, litiny či hliníku nemůže dávat do mikrovlnky. Výjimkou jsou pouze naše nerezové dózy Cuitisan :-)

Nádobí lze mýt v myčce, ideální na jemnějším programu určeném na sklo. Nejprve je třeba odstranit všechny zbytky jídla či připálenin a opláchnout v horké vodě. Výrobce doporučuje mýt ručně, chcete-li zachovat zářivost a lesklost nádobí co nejdéle.

V naší nabídce naleznete smaltované hrnce a pánve od rakouského výrobce Riess a od tradičního českého výrobce Belis Sfinx.

Smaltované nádobí RIESS je vyráběno šetrně a ručně v továrně ve městě Ybbsitz v Rakousku. Proces výroby je CO2 neutrální, protože se používá zelená energie ze 3 městských vodních elektráren.

Nádobí splňuje přísné standardy kvality organizace European Enamel Association. Všechny RIESS výrobky jsou kontrolovány a testovány v oficiálních rakouských institucích, aby se vyloučilo použití olova, kadmia, antimonu, barya či zinku.

Smaltované pánve a hrnce Belis Sfinx, které máme v nabídce jsou vyráběny v České republice již desetiletí a určitě nějaký kousek naleznete také v kuchyni své babičky. Pánve jsou vyráběny z 2mm tlustého plechu, takže mají velmi dobrou akumulační schopnost.

Kvalitní české smaltované nádobí na indukci

V nabídce nemáme celý sortiment obou firem, ale pokud byste si vybrali cokoli z nabídky Riess nebo Belis Sfinx, rádi Vám to objednáme a doručíme.

Na závěr: Abychom upřímně odpověděli na otázku z nadpisu, smaltované nádobí po skončení svého života můžete bez problémů dát do starého železa a v budoucnu z něj může vzniknout něco jiného, ​​stejně pěkného a užitečného.