Naše rodina miluje mléko v jakékoli podobě – čerstvé, zákys, jogurty, tvaroh, sýry.. Zatímco jsme bydleli ve městě, velkou část našeho odpadu tvořily právě obaly z mléčných výrobků. Pro snadnost zpracování obalu po použití jsme kupovali mléko v plastových sáčcích nebo PET lahvích, ale odpad vznikal.
Až se objevily první automaty na mléko a my jsme začali nosit mléko domů ve skleněných lahvích. Takto jsme fungovali, dokud jsme se přestěhovali na vesnici a nezačali nosit mléko od chovatele. Smetanu by byla škoda nevyužít. Proto mléko nabírám do skleněné láhve na mléko (lépe se zavírá a přenáší) a doma přelévám do láhve se širším hrdlem do litrovky Weck. Z té umím smetanu odebrat pomocí malé naběračky.
Ze smetany, kterou sesbíráme z mléka, děláme domácí nanuk – stačí smetanu vyšlehat, jemně osladit a ochutit skořicí, kakaem nebo vanilkou a zamrazit. 250ml smetany vystačí na cca 9 nanuků bez chemie a bez obalu :-).
Z dobrého mléka lze udělat i dobrý jogurt. Nejprve jsme zvykli jogurt dělat v jogurtovači. Dokud jsme nepřišli na to, že je to jeden zbytečný spotřebič v domácnosti a nenahradili jsme ho hrncem pro převařování mléka. Mléko v hrnci po převaření zůstane, a když vychladne na cca 50° C, zamícháme jogurt, a po 12-24 hodinách ho už jen podělím do sklenic. Hrnec využíváme také k vaření kaší a pudinku. Takže dnes bych řekla, že koupě jogurtovače byly vyhozeny peníze.
Zatímco přes léto byly naoblíbenější ovocné jogurty, v zimě u nás fičí med se skořicí nebo vanilkovým cukrem. A tady se znovu začaly v našem koši hromadit obaly od koření. Problémem u těchto obalů je, že jsou prakticky neseparovatelné a končí v komunálním odpadu. Řešení jsem našla v podstatě náhodou – koření v biokvalitě zn. Sonnentor - ty koupíte i prodejnách Naturfyt :-). Balení jsou větší, než jsem byla zvyklá z běžných obchodů. Koření je zabaleno v uzavíratelném polypropylenovém sáčku v papírové krabičce, tedy celý obal umím jednoduše rozseparovat.
S příchodem vanilky od Sonnentoru k nám, opustil naši domácnost i vanilkový cukr – jeho přírodní varianta je prostě fantastická a také levnejší.
Když jsem mlékem začala, mlékem bych i skončila - stále netuším, jak zruším obaly od sýrů (kromě toho, že je přestanu kupovat). Máte nějaký tip? Napište nám na Facebooku, Instagramu nebo na info@prijemneveci.cz. Děkujeme :-).