Zatímco dózy na jídlo naleznete v každé rodině, termosky se ještě neudomácnily. Přitom mají opravdu široké využití - teplé jídlo k obědu vždy potěší - na výletě i v práci. Stala se součástí batohu téměř každého celiatika, cukrovkáře či alergika, kteří si musí dávat pozor na to, co jedí a nemají možnost se stravovat v běžné jídelně či restauraci.
Stejně pokud máte malé dítě - nejedáka, vezmete v termosce oběd, na hřišti si ani nevšimne, kolik toho sní...:-)
Nebo v létě do ní vezmete jogurt i na výlet v horkém počasí či zmrzlinu domů bez zbytečných polystyrenových obalů.
Prvotní náklady se Vám vrátí, jelikož termoska je nerozbitná a pokud je kvalitní, vydrží Vám léta používání (naše už je více než 15 let :-)). Základním pravidlem však je, abyste termosky nevkládali do myčky na nádobí, protože jejich povrchová vrstva k tomu není určena a může se olupovat, případně se může poškodit izolace.
U-Konserve termoska se designem velmi podobá starším termoskám Primus, což je značka toho nejlepšího outdoorového vybavení pro turisty. I její izolační vlastnosti jsou podobné.
Průběh testu:
Do termosky o teplotě 20°C jsem nalila vařící vodu. Když se teplota ustálila, začala jsem měřit. Mezi měřeními byla termoska uzavřena v lednici - cca 6°C.
Zde jsou výsledky:
začátek: 91°C
po 1. hodině: 73°C
po 5. hodině: 52°C
po 7. hodině: 43°C
po 17 hodinách: 28°C
Ideální do termosky jsou jídla s větším podílem vody - polévky, omáčky, guláš a pod. Pokud je tam vody málo, jídlo bude chladnout rychleji (voda má velkou tepelnou kapacitu).
Před tím, než jídlo do termosky vložíte, nalijte do ní vroucí vodu - vydezinfikujete ji a zahřejete vnitřek termosky. Teprve poté vložte do termosky jídlo – vydrží tak déle horké.
Naopak, chcete-li do termosky vložit studené jídlo – zmrzlinu či jogurt, před použitím můžete termosku zchladit studenou vodou s pár kostkami ledu.