Koupíte si v obchodě víno v plastové láhvi? A co kdyby Vám nalil vinař své nejlepší víno z plastového sudu?
Tak proč byste si měli ukládat jídlo do lednice v plastu nebo jej z něj jíst?
Plastové dózy jsou lehké, nerozbitné a hlavně levné. Ale toto by nemělo být jediným měřítkem kvality obalového materiálu. Jejich velkou nevýhodou je, a výrobci to vědí a těší se na Váš další nákup, že plast interaguje s jídlem – přijímá jeho barvy a pachy – po čase je nádoba nevzhledná a vy se vypravíte do obchodu, abyste si koupili novou, z kvalitnějšího plastu . A naopak, plast uvolňuje k jídlu látky, které byly použity při jeho výrobě:
- změkčovadla (o.i. ftaláty) - jsou zakázána v hračkách, protože negativně ovlivňují hormonální systém; jsou spojovány s některými typy rakoviny,
- těžké kovy,
- bisfenol A (BPA) - je významnou součástí polykarbonátů, ze kterých se vyrábějí dětské láhve či misky; má estrogenní aktivitu, čímž ovlivňuje hormonální systém a chromozomy, způsobuje poruchy kardiovaskulárního a nervového systému, poškozuje mozek,
apod.
Plast se tím se stává křehčím, a nádoba se lehce poškrábe nebo praskne. Znovu si můžete jít vybrat novou dózu...
Ale vy si můžete pak vybrat nádobu, která nesaje pachy ani barviva, neuvolňuje nic do jídla, vydrží Vám při dobrém používání několik desetiletí a bude stále hezká. Můžete si pořídit skleněnou nebo nerezovou dózu.
SKLO
Sklo se vyrábí z křemičitého písku zahříváním na tak vysokou teplotu, až kapalní. Aby se tato teplota snížila na cca 1000°C, přidává se soda. Pro zesílení skla se do směsi zamíchá vápenec. Výsledkem je beztvará homogenní křehká průhledná tavenina, která se může poměrně snadno tvarovat – foukáním nebo litím. Je 100% recyklovatelné. Je biologicky inaktivní - neovlivňuje chuť, vůni ani složení jídla, nemá vliv na hormonální systém lidí; a je neprodyšné - nepropouští kyslík a jiné plyny, které by mohly podporovat růst bakterií v jídle.
Krátké video o tom, jak se vyrábí sklo, můžete vidět na stránce tv.sme.sk.
Nevýhodou je jeho hmotnost a i přesto, že jsou nádoby z tvrzeného skla, mohou se při pádu rozbít.
K uskladnění nebo přenosu dětských příkrmů nebo tekutých jídel můžete využít klasické zavařeninové skleničky na závit. Na tuhé potraviny (těstoviny, maso, brambory, saláty apod.) jsou vhodnější nádoby se širokým hrdlem. Právě k tomuto účelu jsou vhodné i námi nabízené skleněné dózy.
NEREZ/ANTIKORO
Nerezová ocel je ocel s obsahem více než 10,5% chromu a s přídavkem niklu. O tom, kolik je ve směsi jednotlivých složek mluví také číslo typu nerezové oceli: ocel 18/8 obsahuje 18% chromu a 8% niklu. Díky tomu je ocel výrazněji odolná vůči korozi (může rezivět v prostředí s vysokým obsahem solí). Na rozdíl od hliníkových nebo smaltovaných nádob nepotřebuje žádnou povrchovou úpravu. Je lehký a mechanicky prakticky nezničitelný. Neuvěřitelnou vlastností nerezu je, že i po poškrábání se atomy chromu přeuspořádají za přítomnosti kyslíku tak, aby nedocházelo k rezivění. Podobně jako sklo, je biologicky inaktivní a neprodyšný. Je 100% recyklovatelný.
U kvalitního potravinářského nerezu se není třeba obávat uvolňování kovů. Přesto se doporučuje vyhýbat se nerezu při přecitlivělosti na nikl. Také se nedoporučuje v nerezových nádobách skladovat jídlo dlouhodobě – zejména slané a kyselé, aby nedošlo k chemické reakci a rezivění nádob. Krátkodobé skladování slaných a kyselých potravin je bezpečné. Nerezové nádoby nejsou vhodné do mrazáku.
Nerezové dózy využijete ve škole, práci či na výletech.