Pokud si jdete kupovat novou pánev, než zajdete do obchodu a koupíte si nějakou známou značku teflonové nebo keramické pánve, zvažte jejich výhody a nevýhody. Protože o nevýhodách se mluví málo a reklama Vás bude přesvědčovat pouze o jejich výhodách.  Ale co na to všechno ekologie? Všechno si v tomto článku shrneme. 

Recenzia teflónovej panvce

Teflonové pánve

pozitíva Na dokonale nepřilnavý povrch si velmi snadno zvyknete.

pozitíva  Nepotřebujete žádné máslo ani tuk.

pozitíva  Koupíte je za příznivé ceny.

pozitíva  Jsou lehká, proto se s nimi jednoduše manipuluje.

 

negativa Nevýhodou je, že se snadno poškrábou i při opatrném používání. Pánve je třeba správně čistit i odkládat, aby nedošlo k jejich poškození.

negativa Pokud nemá speciální dno, není vhodná k indukci.

negativa Nejsou vhodné ke smažení a opékání při vyšších teplotách a u těch pokrmů, kde je důležité udržet vysokou teplotu pánve i během úvodní fáze vaření (steaky, opékaná zelenina apod.)

 

ekologická panvica Teflon je syntetický materiál, který není biologicky odbouratelný a může trvat velmi dlouho (pokud vůbec), než se rozloží. Některé teflonové pánve mohou obsahovat i složku PFOA, která je toxická a neodbouratelná a většina zemí ji již zakázala. Problémem mohou být levné pánve v čínských obchodech.

ekologická panvica Při výrobě teflonových pánví mohou do životního prostředí unikat nebezpečné látky 

ekologická panvica Nižší energetická náročnost výroby.

ekologická panvica Odborníci zjistili, že z malého škrábance v povlaku pánve potažené teflonem, se může uvolnit až 9 100 mikročástic plastů

ekologická panvica Přehřívání pánve nad 260°C vede k uvolňování toxických výparů, které jsou nebezpečné pro lidi i pro životní prostředí.

ekologická panvica Krátká životnost pánve.

ekologická panvica Teflonové pánve nejsou běžně recyklovatelné, protože nepřilnavý materiál by znehodnotil ostatní recyklovatelný materiál (kovy). Existuje způsob, jak recyklovat teflon, ale není u nás dostupný, proto by pánve měly jít do směsného odpadu.

 

Keramické pánve


Přestože to název evokuje, nejde o opravdovou keramiku. Na kovovém těle pánve je nepřilnavý povlak na bázi silikonu získaného z písku. Technicky se jedná o tzv. sol-gel.

 pozitíva  Nepřilnavý povrch neobsahuje nebezpečné PTFE a PFOA, takže používání těchto pánví se jeví jako bezpečnější alternativa.

 pozitíva  Povrch by měl být odolnější vůči poškrábání než teflon.

 pozitíva  Snadno se čistí a udržují.

 

negativa Pánve poměrně rychle ztrácejí nepřilnavé vlastnosti, pokud se přehřívají. Prodloužit jejich životnost můžete tak, že je nebudete mýt v myčce na nádobí.

negativa Nejsou vhodné pro vaření při vyšších teplotách.

negativa Pokud nemá vícevrstvé dno, není vhodná na indukci.

 

ekologická panvica Keramické povrchy mohou obsahovat toxické látky, které škodí životnímu prostředí. Při výběru pánve proto dbejte na to, aby neobsahovala olovo ani kadmium (není-li výslovně uvedeno, je velká pravděpodobnost, že je obsahuje). 

ekologická panvica Pánve jsou vyrobeny ze směsi kovu a keramiky s povrchovou úpravou a nejsou vhodné pro recyklaci. Patří do směsného odpadu.

ekologická panvica Nižší energetická náročnost výroby.

ekologická panvica Pánve nemají životnost delší než pár let.

 

Shrneme-li to, teflonová pánev i keramická pánev je z ekologického hlediska horší volba - hlavně proto, že mají velmi krátkou životnost a mohou do jídla uvolňovat toxické látky. 

Chcete-li vědět jaká pánev je ekologičtější alternativa, přečtěte si pokračování naše recenze - Vyberte si správnou pánev.